Ontbijt
min. leestijd

De kracht van acht

De dag gezond starten? Dat willen we allemaal, maar is niet altijd evident. Om je hierbij te helpen, ontwikkelde dr. Servaas Bingé samen met Zespri “De Kracht van Acht“. Dat is hét nieuwe hulpmiddel voor een gezond ochtendritueel. De nieuwe tool werd gelanceerd tijdens het ‘Better breakfast, better you’-influencerevent. Ontdek snel hoe jij de perfecte kick-start beleeft en bruist van … energie!

"De Kracht van Acht" toont je wat je lichaam 's ochtends nodig heeft  

“De ontbijttool bestaat uit acht verschillende elementen. Elk element draagt bij tot een gezonde start van je dag. Er zijn vier pijlers om je lichaam te voeden, net als vier bouwstenen uit je omgeving die helpen om energie uit je ontbijt te halen”, vertelt dr. Servaas. “De combinatie van deze acht pijlers zorgt ervoor dat je ontbijt in balans is. Hoe meer pijlers je samen afvinkt, hoe gezonder voor lichaam én geest.”

Deze 4 pijlers voeden ’s ochtends jouw lichaam

ENERGIE

25% van de koolhydraten die we innemen, worden door ons brein gebruikt.

“Ik raad aan om al van bij de eerste hap voor de juiste brandstof te kiezen. Koolhydraten zijn perfect om je dag te beginnen. Ga voor trage koolhydraten (lage glycemische index van minder dan 55), die voorzien je langer van energie”, zegt dr. Servaas. “Voorbeelden zijn brood, havermout, crackers, granola, zuivel en sommige fruitsoorten. Bye-bye energieschommelingen, jij gaat voor een stabiele bloedsuikerspiegel!”

Pssst: een Zespri Green Kiwi bevat een GI van 39 en een Zespri SunGold een van 38.

BOUWSTENEN

Proteïnen zijn belangrijk voor huid, spieren, botten en bloed.

“Proteïnen zijn essentiële macronutriënten. Je hebt ze nodig voor je spieropbouw, voor het herstellen van weefsel en om enkele levensbelangrijke processen in gang te houden. Er zijn twee soorten proteïnen: plantaardig en dierlijk.”

“Plantaardige proteïnen vind je o.a. in kikkererwten, tofu en pindakaas. Daarnaast zijn er ook dierlijke proteïnen. Die vind je o.a. in Griekse yoghurt, eieren, kaas en rood vlees zoals steak. Ons lichaam heeft beide proteïnesoorten nodig. Zo is het ontbijt niet alleen belangrijk voor onze smaakpapillen en energieniveau, maar ook om ons lichaam te voeden.”

HYDRATATIE

‘s Nachts verliezen we tot 1 liter water. ’s Ochtends een glaasje water? Graag!

“Na een nachtje slapen zijn we vaak gedehydrateerd. Door te zweten, bijvoorbeeld. Of door ‘s avonds nog een bad of douche te nemen. Een glaasje water is dus een prima starter van je dag!”

“Twijfel je of je gedehydrateerd bent? Je urine is een prima graadmeter: hoe donkerder de kleur, hoe meer nood aan hydratatie”, gaat dr. Servaas verder. “Maak er ’s ochtends dus zo snel mogelijk werk van om een glas water te drinken. Of om een kiwi te eten, dat is ook een uitstekende bron van hydratatie!”

SUPERFOODS

Al sinds de Oudheid wisten ze het: superfoods hebben sterke voedingskrachten.

“Superfoods zijn echte krachtpatsers. Denk aan chiazaden, gojibessen of avocado’s. Ze bevatten een hoge dosis aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Superfoods doen meer dan enkel ons hongergevoel stillen: ze beschermen ons onder meer tegen chronische ziektes en zorgen ervoor dat élke cel in ons lichaam optimaal werkt. Alleen superfoods eten? Ook geen goed plan. Zoals bij zoveel in het leven: combineer en balanceer.”

Deze 4 omgevingspijlers dragen bij tot een gezond ontbijt

SMAAK

Er bestaan vier basissmaken: zout, zuur, bitter en zoet. Reken er ook een vijfde bij: umami.

“Maak je smaakpapillen blij en ga voor smaken waar je gek op bent. Wist je trouwens dat smaak zoveel meer is dan smaakpapillen alleen? Ook aroma, textuur, temperatuur en zelfs het geluid van voeding als je kauwt, speelt een rol in hoe we smaak ervaren.”

“Leuk om te weten: je smaakvoorkeuren kunnen veranderen. Was je gek op curry, maar kan je het nu niet meer smaken? Leeftijd, cultuur, emotionele belevenissen en voedingsgewoonten kunnen ons smaakpalet (ver)bouwen”, vertelt dr. Servaas.

MINDFUL EATING

Eet je wel eens met je smartphone in de hand? Creëer een bewust eetmoment.

“Durf de tijd te nemen om heel bewust en rustig te ontbijten. Het is geen race, toch? Leg die smartphone dus gerust even aan de kant. Geniet van elke hap, beleef alle sensaties. Wat proef je? Hoe ervaar je de textuur? Welke emoties maakt het bij je los? Probeer echt met je gedachten bij het eten te zijn, in plaats van al te plannen wat je straks gaat doen.”

TIMING 

Sinds de komst van intermittent fasting is er meer aandacht voor de tijdstippen waarop we eten.

“Wanneer we eten heeft de laatste jaren aan belang gewonnen”, zegt dr. Servaas. “ bewuster van tijd en eetmomenten geworden. Het ontbijt is voor ons lichaam een heel erg belangrijke maaltijd, of zeg liever: het belangrijkste eetmoment van de dag. Blijf wel altijd naar je eigen lichaam luisteren en kies voor een routine die bij jouw levensstijl past. Het belangrijkste is om consistent te zijn en je eigen voedingsbehoeften in te lossen.”

SOCIALE VERBINDING  

Het ontbijt is hét moment om de tijd te nemen voor elkaar, om samen te zijn.  

“In een wereld van constante verbinding en smartphones is het ontbijt hét moment om tijd voor jezelf en elkaar te maken. Los van alle afleidingen. Geniet ervan en neem je rust. Babbel, deel en lucht je hart. Dat doet zoveel deugd en geeft energie”, besluit dr. Servaas.

Bekijk de volledige infosessie

Dr. Servaas Bingé gaf tijdens het event van ‘Better breakfast, better you’ een infosessie over ‘De Kracht van Acht’. 

Laat je emailadres achter en ontvang de volledige video in je mailbox. 

Dr. Servaas video request
optin
Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?