Ze worden er sterker, slimmer en socialer van, én het verhoogt hun kansen om als volwassene gezond door het leven te gaan. En dat is nog niet alles! Ontdek waarom minder wifi en meer bewegen een goed idee is.
Waarom is beweging belangrijk voor kinderen?
Voor volwassen is voldoende bewegen belangrijk; voor kinderen is het ronduit noodzakelijk. Regelmatig bewegen draagt immers op verschillende vlakken bij aan hun ontwikkeling, zowel fysiek, mentaal als sociaal:
- Op mentaal vlak heeft bewegen een positieve invloed op o.a. het ruimtelijk inzicht, maar ook op een betere nachtrust, betere schoolprestaties en een algemeen gevoel van zelfvertrouwen en weerbaarheid.
- Door te bewegen krijgen kinderen stevige botten en sterke spieren. Hierdoor verbetert hun coördinatie en evenwicht en worden ze leniger én handiger. Ook hun hart en longen worden aan het werk gezet, wat dan weer goed is voor hun algemene conditie. Kinderen die regelmatig bewegen, behouden makkelijker een gezond gewicht en hebben een hogere weerstand.
- En ten slotte is bewegen ook nuttig voor het aanleren van sociale vaardigheden. Want door samen te sporten en te spelen leren kinderen – letterlijk – spelenderwijs om bijvoorbeeld hun beurt af te wachten, spelregels te volgen en respectvol met elkaar om te gaan. Met andere woorden: bewegende kinderen voeden zichzelf een beetje op. #hoegemakkelijkisda?!
Naast al deze voordelen op korte termijn, zijn er ook interessante voordelen op lange termijn. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat heel wat van de effecten die bewegen met zich meebrengt tijdens de kindertijd ook blijven doorwerken eens ze volwassen zijn.
Dus: wie als kind veel bewogen heeft, gaat ook als volwassene veel gezonder door het leven. Deze volwassenen zijn over het algemeen fitter, hun geheugen en hersenactiviteit werken beter en ze hebben minder kans op o.a. osteoporose en diabetes. Redenen genoeg dus om je kroost asap uit die zetel te jagen, toch?!
Volg de bewegingsdriehoek
Maar, voor je alle -18-jarigen van het gezin halsoverkop inschrijft in de dichtstbijzijnde sportclub, lees je toch
best nog even verder. Zo’n tennis- of voetbalclub lijkt misschien wel de kortste weg naar succes, maar is het toch niet helemaal.
Zoals uit de bewegingsdriehoek blijkt (zie kader) is het vooral de bedoeling dat kinderen zo vaak en zo gevarieerd mogelijk bewegen, en dit doorheen de hele dag en week. Dat ene uurtje dans in het weekend of een avondtraining judo volstaan dus niet.
Bovendien – en dat is ook belangrijk – staat of valt het sportclubplan volledig met de motivatie van de sportieveling in kwestie. Niet elk kind vindt het leuk om twee keer per week door weer en wind op een hockeyveld te staan of om eindeloos salto’s te oefenen op een mat. En dat is helemaal ok, niet iedereen moet een competitief aangelegde sportyspice (m/v/x) zijn. Ieder kind is immers anders.
Dé ultieme truc om kinderen in actie te krijgen, is dus een een manier (of manier-en, variatie is belangrijk, remember!) van bewegen te vinden waar ze zelf zoveel plezier aan beleven dat het geen enkele druk of moeite kost.
Benieuwd hoeveel kinderen nu eigenlijk best bewegen?
Kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar bewegen tijdens het grootste deel van de dag best aan lichte intensiteit. Dat wil zeggen: eerder rustige activiteiten zoals spelen, wandelen, de trap nemen, maar ook – yesss! - stofzuigen of helpen bij de afwas.
Daarnaast bewegen kinderen, verspreid over de week, best gemiddeld zo’n 60 minuten per dag aan een matige tot hoge intensiteit. Dit zijn actviteiten waarbij het hart sneller gaat slaan en de ademhaling versnelt: een stevige basketbaltraining, een namiddagje bosspelen met de jeugdbeweging of een hiphoples bijvoorbeeld. Maar ook rennnen om op tijd op school te geraken, een potje voetballen tijdens de speeltijd, trampoline springen in de tuin of een fietstocht met de hele familie horen daarbij.
Zit nu eens NIET stil: zo krijg je je kinderen in beweging
Nu is het tijd voor het echte werk! Zijn jullie er klaar voor?
Bekijk meerDe grote NO WIFI, WE MOVE!-weekkalender
Ontdek de ‘NO WIFI, WE MOVE!’-weekkalender en daag je kinderen uit om een week lang hun schermtijd in te wisselen voor een leuke gezinsactiviteit.
Ontdek de move-kalender