Bewegen
min. leestijd

Waarom is wandelen zo goed voor je?

Al eens wandelschoenen aangetrokken? Dan heb je het vast al aan den lijve ondervonden: een stevige wandeling (hoe lang of kort ook) is een echte opkikker! Misschien voel je je nadien een beetje moe, maar het gevoel van voldoening? Dat is enorm. Maar … hoe komt dat eigenlijk? Waarom is wandelen zo gezond?

Ontdek het antwoord op de 6 meestgestelde vragen over wandelen.

1. Waarom is wandelen zo gezond?

Net als elke andere vorm van bewegen, is wandelen goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Regelmatig wandelen heeft, in vergelijking met pakweg hardlopen, fitnessen of padellen, nog extra voordelen. Zo is het een erg makkelijke en toegankelijke manier om in beweging te komen: iedereen kan op zijn eigen tempo een wandeling maken. En bovendien zijn de specifieke wandelbewegingen zo natuurlijk dat geen enkele spier overbelast wordt. De kans op blessures is bij wandelen dan ook miniem. Blaren niet meegerekend natuurlijk.

2. Waarom is wandelen goed voor je conditie?

Wanneer je er tijdens het wandelen stevig de pas inzet (dus nee, gewoon wat rustig kuieren telt niet), zal je hartslag stijgen en adem je sneller. Je hart en longen worden dus duchtig aan het werk gezet, waardoor ze sterker worden en de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Met andere woorden, wandelen is ongeveer de meest relaxte vorm van conditietraining die er is.

Regelmatig je wandelschoenen aantrekken verbetert trouwens niet alleen je uithoudingsvermogen. Het is ook goed voor de opbouw en het behoud van spieren, kraakbeen en botmassa. Je gaat dus niet alleen soepeler bewegen, je hebt ook minder kans op osteoporose. Op de koop toe vergroot wandelen de aanmaak van neuronen in je hersenen, wat dan weer een positieve invloed heeft op je concentratievermogen, je leervermogen en je langetermijngeheugen .

3. Wat doet wandelen met je mentale gezondheid?

Bij intensief bewegen komen stoffen als endorfine, serotonine en dopamine (a.k.a. de ‘gelukshormonen’) vrij. Dat verklaart waarom je je na een stevige wandeltocht zo gelukzalig en opgepept kan voelen.

Bovendien – of je het nu op je eentje doet of in groep – is wandelen een erg aangename manier van bewegen, die je vaak op plekken brengt waar je natuur, rust, stilte en prachtige vergezichten ontdekt. Geen wonder dat je ervan ontspant én oplaadt tegelijk: stress valt van je af, je voelt je beter in je vel en de kans op angst en depressie verkleint.

4. Welke spieren train je precies tijdens het wandelen?

De belangrijkste spieren die je traint tijdens een wandeltocht (naast je hart, want jaja, dat is ook een spier!) zijn natuurlijk je beenspieren. Met name je dijspieren en je kuitspieren, zeker wanneer je niet bang bent van een helling af en toe, worden flink aan het werk gezet.

Maar ook je core (verzamelnaam voor je rug-, buik-, bil- en heupspieren) krijgt een boost wanneer jij je wandelschoenen aantrekt. En wil je er helemaal een full body workout van maken? Schaf dan maar snel een stel wandelstokken aan! Met Nordic Walking train je immers ook nog eens de spieren van je bovenlichaam en armen.

5. Wat doet wandelen met je figuur?

Wandelen houdt je niet alleen fysiek en mentaal fit, het is ook een goede manier om op gewicht te blijven, of zelfs – langzaam maar zeker – gewicht te verliezen. Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.

6. Hoe vaak en hoeveel kilometer moet je wandelen?

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is dat je 150 minuten per week moet bewegen om gezond te blijven. Elke dag een een half uur wandelen, waarbij je die 30 minuten zelfs mag opdelen in blokken van 15 of 10 minuten, is dus ruim voldoende. Wanneer je daarbij gemiddeld zo’n 5 à 6 km per uur wandelt, komt dat overeen met ongeveer 2,5 tot 3 km wandelen per dag.

Te voet naar het werk, een (up tempo) ommetje met een vriend of vriendin tijdens je lunchpauze of een laatavondwandeling met de hond … Moeilijker dan dat is het niet. Lukt het niet om elke dag de benen stevig te strekken? Probeer dan zeker regelmatig een langere wandeltocht in te plannen van een uurtje, of 2 uurtjes of langer… Wedden dat het wandelvirus je al snel te pakken krijgt?

Goesting gekregen om je wandelschoenen aan te trekken?

Dan hebben we per niveau enkele topwandelingen geselecteerd.

Dwars door België: makkelijke en inspirerende wandelroutes

Liever een makkelijkere wandeling? Ook oké, bewegen = top! Go, go go

LEES MEER

Dwars door België: gemiddelde en inspirerende wandelroutes

Mag het iets meer zijn? Time to step up met deze iets moeilijkere wandelingen.

LEES MEER

Dwars door België: moeilijkere en inspirerende wandelroutes

Een bevlogen wandelaar? Dan zijn deze wandelroutes zeker iets voor jou!

LEES MEER
Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?