Bewegen
min. leestijd

Zit nu eens NIET stil: zo krijg je je kind(eren) in beweging

Hoe krijg je deze – laten we eerlijk zijn – toch veelvuldig neerzittende en schermgebruikende generatie zover dat ze spontaan hun armen en benen gaan bewegen? En neen: TikTokdansjes en activiteiten me de Wii Sports tellen niet mee … Wel, met deze tips moet het lukken.

Je kind meer laten bewegen in 3 stappen

papa en zoon op mountainbike

1. Geef zelf het goede voorbeeld

Toegegeven, dit plan is niet volledig waterdicht, maar het zorgt alvast voor een goede basis. Door je kinderen van jongsaf aan te tonen dat het niet meer dan normaal is om korte afstanden te voet of met de fiets te doen, om de trap te nemen in plaats van de lift, en om lang stilzitten te vermijden, geef je hen het goede voorbeeld dat ze – fingers crossed – naadloos van jou zullen overnemen.

2. Zorg voor voldoende beweegmogelijkheid

Als je wilt dat je kinderen actiever zijn, moet je hen natuurlijk ook de middelen, de plaats én de ruimte geven. Heb je een grote tuin, dan zijn een schommel, een slackline of een trampoline zeker een goede investering, maar ook inlineskates, een step of een simpele bal kunnen al een uitnodiging zijn om uit de zetel te komen.
Heb je zelf weinig buitenruimte? Er is vast een speeltuin of park in de buurt waar je kroost helemaal los kan gaan, al dan niet onder ouderlijk toezicht. Want ook dat is een belangrijk punt: durf je kinderen te laten gaan, letterlijk en figuurlijk. Voetballen op het pleintje, klauteren in het speelbos, skaten in het skatepark… Geef je kinderen de ruimte om er op eigen houtje op uit te trekken en hun eigen (be-)weg(-ing) te vinden.

ouders en kinderen die basket spelen

3. ‘Make them regelmatig an offer they can’t refuse’

Met andere woorden: organiseer op tijd en stond toffe beweeg- en doedingen voor het hele gezin, die niet alleen gezond maar ook zodanig plezierig zijn, dat je kroost vanzelf aan het rennen, springen, fietsen of huppelen slaat (zonder dat jij als een strenge turnleraar langs de kant moet staan roepen).

Check de move-kalender

Je kinderen in beweging krijgen? Hier zijn enkele concrete trucjes!

OM TE WANDELEN:

Noem wandelen niet gewoon ‘wandelen’, maar spoorzoeken in het bos, strandjutten aan zee, of schattenjagen tijdens een van de vele zoektochten in de natuur of de stad. Ga samen op zoek naar de coolste graffiti van een streetartparcour of volg een van de leuke ‘Nutteloze Borden’-wandelroutes. Voor je het weet, heeft je kroost heel wat kilometertjes in de benen, en dat zonder zeuren! Ook een bezoek aan een dierenpark, waar om elke hoek wel een leuke verrassing (in de vorm van een dier, of een ijsjeskraam …) lonkt, is een slimme manier om je kids in gang te houden.

gezien op fiets in bos

Om te fietsen:

  1. Kies een route die zo spectaculair is dat ze vergeten dat ze op een fiets zitten, zoals fietsen door het water of door de bomen in Limburg.
  2. Trek eens naar een mountainbikeparcours, voor een avontuurlijke fietstocht vol uitdagingen.
  3. Maak er een echte mini-vakantie van en combineer de fietstocht met een nachtje kamperen, bijvoorbeeld in een trekkershut.

Waarom bewegen goed is voor je kind

Ontdek waarom minder wifi én meer bewegen een goed idee is.

Bekijk meer
Rennende kinderen

De grote NO WIFI, WE MOVE!-weekkalender

Ontdek de ‘NO WIFI, WE MOVE!’-weekkalender en daag je kinderen uit om een week lang hun schermtijd in te wisselen voor een leuke gezinsactiviteit.

Ontdek de Move-kalender
Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?