Bewegen
min. leestijd

Er zit meer beweging in een dag dan je denkt: ontdek het hier!

Je hebt heus geen fitnessabonnement nodig om in beweging te komen. Zo zijn er in en rond je huis al tal van mogelijkheden om je spieren aan het werk te zetten. In dit artikel zetten we je op weg én geven we je er 7 mini-workouts bovenop. Want weet: ook als het over bewegen gaat, maken véél kleintjes al een groot verschil!

Door minder calorieën te eten of er meer te verbranden, kan je gewicht verliezen. Het beste is om beide inspanningen te combineren: een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen.

Om in een week tijd 1 kilo af te vallen, wat experten een goed en haalbaar gemiddelde noemen, moet je zo’n 1.000 calorieën per dag minderen. Stel dat je door gezond eten 500 calorieën minder eet en drinkt, dan moet je er ook nog eens 500 per dag extra verbranden door te bewegen. Dat kan door huishoudelijke taken vaker of anders aan te pakken, maar ook door enkele welgemikte aanpassingen van je dagelijkse routines.

Bewegen overdag: veel kleintjes maken één grote

Nieuwe gewoontes

Tijd én zin om elke week 20 kilometer te joggen? Dan heb je dubbel geluk, geniet ervan! Maar het is niet iedereen gegeven en dat hoeft ook niet. Regelmatig kleine inspanningen doen loont al erg de moeite en is veel makkelijker vol te houden, want die mini-workouts passen prima in je dagelijkse leven. Het is een kwestie van enkele nieuwe gewoontes aan te leren en er goede gewoontes van te maken.

Na een tijdje sta je (letterlijk!) nog nauwelijks stil bij het feit dat je dagelijks heel wat meer beweegt dan voordien. En de voordelen die het je oplevert zijn onbetaalbaar. Doe voor jezelf bijvoorbeeld eens de oefening om bij te houden hoe je gewicht, kracht of algemene conditie evolueert op een jaar tijd. Je zal merken hoe snel een kleine aanpassing van je routines opmerkelijke resultaten kan boeken.

Mini-workouts doorheen de dag: extra tips!

Deze 7 'oefeningen' zetten je in beweging

Overdag heb je meer mogelijkheden dan je denkt om dode of rustige momenten in te vullen met extra beweging. Of om je lichaam tijdens actieve momenten wat extra uit de dagen! Wij zetten je alvast graag in beweging:

  1. Zet de spieren in je benen wat meer aan het werk. Zo kan je tijdens het telefoneren rondlopen, wandelmeetings organiseren of een extra blokje wandelen met de hond. Bij 10.000 stappen verbrand je gemiddeld 500 calorieën
  2. Traplopen is ook een klassieker. Een minuutje naar boven stappen, knalt al snel 10 kcal uit je systeem. Doe je het lopend, dan verbrand je er nog eens zoveel én heb je er een prima cardiotraining bovenop.
  3. Loop rond, dans of ga traplopen terwijl je je tanden poetst. Je staat tijdens die twee minuten anders toch maar in de spiegel te gapen.
  4. Tijdens het televisiekijken kan je perfect push-ups, sit-ups of squats doen. Maak van je late night snack vervolgens een gezonde knabbel om je inspanning niet meteen te verprutsen!
  5. Gebruik af en toe je linkerhand wanneer je rechtshandig bent (of net andersom natuurlijk). Dat maakte je ‘secundaire’ arm ook sterker én het is goed als breintraining!
  6. Ga tijdens het koken afwisselend op 1 been staan om je evenwicht én buikspieren (!) te trainen. De volgende dag kan je op en neer bewegen op je tenen, hét recept voor gespierde kuiten.
  7. Wissel zittend werk minstens elk half uur af met vijf minuten staan of rondlopen. Kies voor een toilet, printer of vergaderruimte die verder van je bureau ligt en loop naar een collega toe in plaats van te bellen of mailen met je vraag
Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?