Veerkracht
min. leestijd

Wat is veerkracht en hoe krik je dit op? Ontdek het hier!

Elke dag is druk en brengt nieuwe prikkels. Om dit het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk dat je veerkracht sterk staat. Hoe? Door goed voor jezelf te zorgen! Maar, hoe pak je dat aan? Klinisch psycholoog en coach Séverine Van De Voorde reikt je 8 manieren van zelfzorg aan. Ontdek het hier!

WAt is veerkracht?

Laat ons beginnen bij het begin. Want … wat is de betekenis van veerkracht? Veerkracht is de mate waarin je in staat bent je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Hoe groter je aanpassingsvermogen, hoe beter je functioneert onder druk van de dagelijkse uitdagingen van het leven. Dit is meer dan ooit nodig in onze complexe maatschappij waar stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out voortdurend om de hoek loeren.

Een veerkrachtige instelling beschermt je niet alleen tegen allerlei lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, maar vergroot ook je gevoel van geluk en welzijn, maakt je meer bevlogen en meer succesvol en zorgt voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en het actief aanpakken van moeilijkheden.

Veerkracht zorgt ervoor dat je echt kan floreren: je groeit, bloeit en ervaart daarbij een grote mate van energie, plezier, betekenisvolheid en verbondenheid. Het zorgt dus voor een krachtig gevoel van vitaliteit.

WAt als veerkracht Onder druk komt te staan?

Elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met kleine en grote stressoren. Deze factoren bedreigen ons fysiek en emotioneel evenwicht. In ons lichaam hebben we een ingenieus stressmechanisme dat de balans bewaakt.

Dit systeem zorgt ervoor dat we ons vlot en snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het brengt ons weer in evenwicht én zorgt dat we alert en gefocust blijven.

Maar wanneer dit systeem uit evenwicht gaat door een te groot aantal stressoren in combinatie met te weinig tijd voor herstel, dan wordt stress negatief. Als mens willen we veel te veel tegelijk doen, in veel te weinig tijd en het liefst van al ook nog zo goed mogelijk. We willen niet alleen de perfecte werknemer zijn, maar ook de perfecte zoon/dochter, partner, vriend(in) en ouder.

Het stress-systeem in ons brein is niet afgestemd op dit scenario van te veel gas- en te weinig rempedaal. We worden chronisch overprikkeld en ontwikkelen massaal allerlei psychische en lichamelijke klachten.

Meer veerkracht? Ga voor zelfzorg

De dagelijkse ‘race’ overleven? De epidemie van burn-outs stoppen? Het geheim is om zelfleiderschap op te nemen door respectvol voor jezelf te zorgen. Zelfzorg is een levensstijl waarbij je beslist om jezelf minstens even belangrijk te maken als anderen in je leven. Je legt je erop toe om mild en vriendelijk met jezelf om te gaan.

In onze huidige maatschappij is zelfzorg er vooral op gericht om ons leven zo in te richten dat ons stress-systeem niet overbelast geraakt. Dat doe je door het aantal stressoren te verminderen (of de impact ervan) en door te investeren in activiteiten die je stress-systeem kalmeren.

8 manieren om met zelfzorg je veerkracht op te krikken:

1. Draag zorg voor je lichamelijke gezondheid
Drink voldoende water, kies voor evenwichtige voeding, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende kwalitatieve slaap.
2. Voer verschillende keren per dag je stresshormonen af.
Dit doe je door even te bewegen en een aantal keer langs de buik te ademen waarbij je langer uitademt dan in (bv. 4 tellen in en 6 tellen uit).
3. Ga bewust om met je portie energie per dag.
Doe zoveel mogelijk dingen die jou energie geven, schrap zoveel mogelijk dingen die jou energie kosten en zorg voor voldoende korte pauzes doorheen de dag.
4. Geef vooral aandacht aan de lichtpunten in het leven.
Wat aandacht krijgt, groeit. Wat gaat er goed? Waar ben je tevreden mee? Waar ben je trots op? Welk klein gelukje maakte je vandaag mee?
5. Sta regelmatig stil bij wat je voelt en vraag je af wat dit gevoel jou wil vertellen.
Wat heb je nodig en hoe kan je jezelf dit geven? Als je je gespannen voelt, kan dat betekenen dat je hoofd rust nodig heeft.
6. Communiceer met anderen over je behoeften, je grenzen en je verwachtingen.
Denk niet zomaar dat je kinderen wel zullen zien dat je rust nodig hebt. Of dat je partner wel zal voelen dat je een knuffel wil.
7. Ontdek je sterke kanten en probeer die zoveel mogelijk in te zetten.
Hou je bezig met dingen die er voor jou echt toe doen. Wanneer je doet wat je goed kan, leuk en belangrijk vindt, krijgt je vitaliteit een enorme boost.
8. Zoek steun bij anderen;
je hoeft niet alles alleen te dragen. Durf hulp te vragen aan anderen.

Séverine Van de voorde

Séverine is klinisch psycholoog met een passie voor loopbaancoaching en psychologische coaching. Ze heeft zich doorheen de jaren gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, veerkracht, stress en burn-out. ze is ook auteur van het boek 'Van stress naar veerkracht'.

"Meer vitaliteit in je leven? Dat kan! En op elk moment. Mensen daarin begeleiden... dat is echt mijn passie."

Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?