Bewegen
min. leestijd

Waarom je huishouden goed is voor je dagelijkse portie beweging

Geen zin om aan de grote schoonmaak te beginnen? Begrijpelijk maar … wat als je daarmee ineens ook je dagelijkse portie beweging in de kuiten hebt? Jazeker, stofzuigen is eigenlijk ook gewoon sporten! Klaar voor je home work-out? We hebben tips voor je klaarstaan!

Laat ons eerst eens even kijken waarom bewegen zo goed voor je is. Wanneer je in beweging bent, heeft je lichaam meer zuurstof nodig om energie te leveren aan je spieren. Je hart draait intussen ook overuren om de zuurstof door je lichaam gepompt te krijgen.

Door regelmatig inspanningen te doen, train je niet alleen je conditie, maar tegelijk ook je hart en bloedvaten. Zo zijn ze minder vatbaar voor kwaaltjes en ziektes. Ook je bloedruk zal hierdoor op termijn verlagen. Tegelijkertijd nemen je spieren steeds beter energie op uit het bloed, wat de kans op diabetes type 2 dan weer serieus vermindert.

En tenslotte: meer bewegen versnelt je metabolisme, waardoor je vlotter calorieën verbrandt en dus makkelijker gewicht kan verliezen. Zelfs op momenten waarop je in rust bent. Zoals wanneer je in de zetel hangt, we zeggen maar wat. Hoe fijn!

Beweging brengt ook je mentale gezondheid in topvorm

Meer zuurstof in je bloed betekent namelijk ook dat je brein beter doorbloed wordt. Dit verbetert de werking van je hormonen en andere stoffen in je hersenen. Gevolg: minder stresshormoon, meer endorfines (gelukshormoon), minder kans op ziektes als dementie en alzheimer en meer kans op een beter slaappatroon. Dingen waar we toch allemaal voor tekenen, nietwaar? Maar dan over naar de kern van de zaak: hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig om er een gezonde levensstijl op na te houden?

Enkele topactiviteiten nodig voor de goede moraal? Hier gaan we:

  1. Ramen lappen, vloeren poetsen en tuinieren zijn absolute calorievreters. Je verbrandt gemiddeld meer dan 300 kcal per uur wanneer je je op deze taken stort!
  2. Taken met ‘complexe’ bewegingen als was ophangen, afstoffen en lakens verschonen helpen je gewrichten en spieren als een geoliede machine te blijven draaien.
  3. Stofzuigen verbruikt gemiddeld 250 kcal per uur. Maar dat is natuurlijk gerekend zonder eventueel dansje door de woonkamer. Nogmaals: zet die muziek een streepje luider!
  4. Rustige huishoudtaken als koken, afwassen en strijken verbruiken gemiddeld 130 à 170 kcal per uur. Dat is niet zoveel, maar het zijn tegelijk wel de perfecte mindfullnessactiviteiten.
  5. Wil je helemaal uit de bol gaan, dan zijn houthakken, muren schilderen en verhuisdozen sjouwen allemaal klusjes die zonder pardon de sportschool overklassen. Je zwiert met gemak meer dan 500 kcal per uur je lijf uit. Al zijn dit natuurlijk geen alledaagse activiteiten …

Even ter vergelijking...

Bij joggen verbrand je tussen de 500 en 900 kcal per uur, afhankelijk van je snelheid. Dat is natuurlijk meer dan bij huishoudtaken, maar van joggen wordt je huis geen spat properder. Aha! Net als bij gewone sporten geldt bij ‘huishoudsporten’ trouwens eveneens de gouden regel van het doseren en rustig opbouwen. Nadat je onder de zetel gestofzuigd hebt, mag je er gerust even in gaan hangen. Dat heb je wel verdiend!

Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?