Relaties
min. leestijd

De band met je kleinkinderen versterken? Trek er samen op uit!

Zie jij je kleinkinderen vooral tijdens familie-etentjes of wanneer hun ouders een gezamenlijk uitstapje plannen? Of ben je de vaste taxichauffeur naar hun hobby’s? Hoog tijd om daar verandering in te brengen en meer actieve quality time met je kleine oogappeltjes in te plannen. Want een hechte band tussen grootouders en kleinkinderen is alleen maar win-win!

Eerst even voor alle duidelijkheid: natuurlijk is er niets mis met de obligate nieuwjaarsbrief- of paaseitjesmomenten ‘en grande famille’. Een uitstapje naar het pretpark of eens inspringen waar je kan, maakt ook deel uit van het grootouderschap. Maar als grootouder is het ook prettig – en zelfs belangrijk – om regelmatig op een heel directe en persoonlijke manier tijd door te brengen met je kleinkinderen.

De voordelen van tijd met je kleinkind te spenderen

Een hechte en unieke band creëren tussen jou en je kleinkind is niet alleen supergezellig, het heeft ook heel wat voordelen, zowel fysiek als mentaal. Door op geregelde tijdstippen in de weer te zijn met kinderen blijf je immers in goede conditie: je beweegt meer, voelt je energieker en zelfs je immuunsysteem wordt onrechtstreeks versterkt. #snotneuzenwelkom!

En ook mentaal zijn kleinkinderen echte gezondheidsboosters: ze verlagen je stressniveau, vergroten je sociale leven en houden je alert en bij de pinken. En dat is nog niet alles. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het risico op alzheimer en depressie aanzienlijk verlaagt bij grootouders die regelmatig tijd doorbrengen met hun kleinkinderen. Door die hechte band en gezamenlijke activiteiten leven grootouders zelfs effectief langer!

WeetjeMINDER KANS OP DEPRESSIE

De voordelen zijn trouwens geheel wederzijds: zo heeft recent onderzoek ook uitgewezen dat kinderen die dicht bij hun grootouders opgroeien als volwassene minder last hebben van depressie. Redenen genoeg dus om de band met die kroost stevig aan te halen!

Hoe haal je de band met je kleinkinderen aan?

Vraag is natuurlijk: #oedoededa? Want nee, vroeger was het natuurlijk niet allemaal beter, maar toch wel lichtjes euh… anders. Hoe overbrug je zo’n stevige generatiekloof die toch vooral bezaaid ligt met schermpjes, gamecontrollers en draadloze headsets? Hoe trek je de aandacht van TikTokkende, YouTubende en gamende jeugd?

Heel simpel: neem ze mee op uitstap en laat ze in levenden lijve dingen beleven waar geen virtual reality tegenop kan. Want ook al schuilt er op jullie uitjes geen sluipschutter achter elke hoek en maken jullie geen TikTok-video van de lunch, samen met oma en opa op vadrouille gaan – liefst zonder mama en papa erbij – is toch het fijnste avontuur dat er is?!

Zo worden immers vertrouwelijke banden gesmeed en gezamenlijke verhalen gecreëerd waar jullie nog jaren nadien van zullen genieten. Ongetwijfeld ook omdat je hippe kleinkind er een vlog of Instagrampost van heeft gemaakt, maar dat hoort er nu eenmaal bij anno 2022.

7 tips voor leuke uitstapjes met kinderen

Kan je nog wat inspiratie gebruiken voor uitjes met je kleinkinderen? Wij helpen je graag op weg met deze 7 ideeën:

1. Interactief musea
Breng een bezoekje aan interactieve of fascinerende musea zoals Bokrijk of Technopolis of het Museum voor Natuurwetenschappen, en ontdek samen nieuwe werelden.
2. Creatief aan de slag
Zitten er creatieve genen in de familie? Schrijf jullie dan samen in voor een workshop weven, een cursus Smartphonefotografie of een namiddagje pottenbakken. Blijvende herinneringen verzekerd!
3. #shakeitbaby
Duik mee in de leefwereld van je oogappel en maak samen grappige TikTokfilmpjes op leuke locaties. Dat is scoren bij de kleinkinderen én hun vrienden! Je vindt speciale TikTokroutes in o.a. Knokke, Oostende en Wijnegem!
4. Samen speuren
Doe samen een zoektocht of ga geocachen in de stad of de streek waar je zelf bent opgegroeid. Terwijl jullie samen opdrachten uitvoeren of speuren naar aanwijzingen kan je anekdotes uit je eigen jeugd vertellen of grappige familieverhalen doorgeven.
5. Cultureel uitstapje
Neem de kinderen mee naar bijzondere plekjes, die ze zich gegarandeerd voor de rest van hun leven zullen herinneren, zoals de ondergrondse Ruien in Antwerpen, de kelders van het Coudenbergpaleis in Brussel, of helemaal tot in de hoogste bol van het Atomium.
6. Trek de natuur in
Trekken jullie graag de natuur in? Ga dan eens een stapje verder dan zo’n saaie boswandeling en waag jullie op een blotevoetenpad, ga op zoek naar de reuzegrote trollen in het trollenbos van De Schorre, of breng een kraambezoek aan de ooievaars in het Zwin.
7. ‘Skip-gen’-trend
En wil je echt helemaal mee zijn? Volg dan de nieuwe ‘skip-gen’-trend: dump de ouders voor een paar dagen - wedden dat die dat helemaal niet erg zullen vinden? - en ga gezellig alleen met je kleinkinderen op (boerderij)vakantie of logeren in een dierenpark, zoals Beekse Bergen of Pairi Daiza.
Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?