Ontbijt
min. leestijd

6 yoga-oefeningen voor een energieke start van je dag

Yoga helpt niet alleen om je lichaam langzaam te laten ontwaken, het geeft ook energie om aan je dag te beginnen. Yogalerares Manuella selecteerde zes makkelijke yoga-oefeningen. Bovendien duren de oefeningen telkens maar een minuut. Klaar om je yogamat uit te rollen?

1. Zittende lichaamsstretch: rek- en stretch je wakker

In deze eerste oefening richten we onze aandacht op onze rug- en nekspieren. We rekken en strekken ons uit, heerlijk ontspannend voor je spieren. Deze oefening laat het bloed goed stromen door je lichaam.

2. De zittende twist of ‘de knoop’ om rug te stretchen

Deze oefening maakt je rug soepeler. Ook je nek ontspant, net als je heupen die je rekt. Je borstkas voelt open en vrij, let er wel goed op dat je goed ademt tijdens deze oefening. De zittende twist helpt het lichaam ook om afvalstoffen af te voeren.

3. De Kindhouding kalmeert je spieren én je hoofd

De Kindhouding is een herstellende houding. Het is een oefening waar je naar kan terugkeren als rustpunt voor of na intense yoga-oefeningen. Maar je kan deze oefening ook op zich proberen.

De Kindhouding bouwt spanning af in je spieren. Je stretcht op een rustige manier je heupen, dijen en enkels. De Kindhouding kalmeert ook de hersenen en helpt om stress naar de prullenmand te verwijzen. Eens proberen?

4. De ‘Kat-Koe’-houding om je rug en nek nog meer los te maken

We focussen weer even op de rug en nek. Dat is onze basis, onze core. Een belangrijke pijler waarop ons lichaam doorheen de dag steunt. Net daarom is het zo belangrijk om hier veel aandacht voor te hebben!

De ‘Kat-Koe’-houding maakt je rug en nek nog wat meer los. De oefening helpt ook om bewuster te ademen en weer wat stress los te laten. Klaar voor?

5. Laat energie door je lichaam stromen met de Neerwaartse Hond

Naast de Zonnegroet is ook de Neerwaartse Hond een heel populaire yoga-oefening. Deze oefening laat de energie door heel je lichaam stromen. Bovendien stretch je ook je schouders, rug, polsen en handen. Het is effectief tegen hoofdpijn, slapeloosheid, bepaalde soorten rugpijn, stress en vermoeidheid.

Na deze oefening kan je ontspannen in de Kindhouding (zie oefening 3).

6. Sluit je ochtendsessie af met de ‘4X4’-ademhalingsoefening

Yoga? Dat is meer dan spierversterkende of spierontspannende oefeningen. Bij yoga gaat het ook over ademhaling. Diep in- en uitademen kalmeert lichaam en geest. Voel je stress of wil je volle kracht ’s ochtends aan je dag beginnen? Dat is even stilstaan bij je ademhaling een goed idee. Probeer het eens!

Je lichaam zal meteen het verschil voelen!

Overzicht
Vragen, opmerkingen of tips voor Fit & Vol Pit? We horen het graag!
Contactformulier
Meer over bewegen, voeding, relaties, veerkracht en vrije tijd?
Er staan behapbare tips voor je klaar!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang meer Fit & Vol Pit in je mailbox

Nieuwsbrief - popup
Je ontbijtgewoontes
opkrikken?