Wist je dat probiotica goede bacteriën zijn die zorgen voor een gezonde darmflora? Ze zitten bijvoorbeeld in kaas en yoghurt en zijn onmisbaar voor gezonde darmen, die op hun beurt invloed hebben op je mentaal welzijn.
Goede darmbacteriën hebben prebiotica nodig: fermenteerbare voedingsvezels die door probiotica als voedsel worden gebruikt. Probiotica en prebiotica worden vaak tegelijk vernoemd, maar ze zijn dus toch verschillend.
Prebiotica zitten in vezelrijke voeding. Fruitsoorten, zoals bijvoorbeeld kiwi’s, voorkomen verstopping en helpen je om een gezond gewicht te behouden. Bovendien kunnen ze het risico verminderen op diabetes, hart- en vaatziekten.
De wetenschap is het er stilaan over eens: onze darmflora heeft een sterke invloed op onze mentale gezondheid.[1] Een vezelrijk ontbijt met kiwi’s is dus een cadeau voor je vitaliteit!
Krijg je al zin om te starten?
Laat je inspireren door onze vezelrijke ontbijtrecepten:
Chia pudding met amandelmelk, kiwi en aarbeienconfituur
- Zespri™ SunGold™ kiwi's 2
- Chiazaad 4 eetlepels
- Amandelmelk 500 ml
- Agavesiroop 2 theelepels
- Aardbeienconfituur 2 eetlepels
Chiazaden zijn rijk aan vezels en zorgen voor een langdurige verzadigingsgevoel. Amandelmelk is een uitstekend alternatief voor melk voor mensen die allergisch zijn aan lactose of koemelkeiwit.
Oosterse yoghurt met kiwi
- Zespri™ SunGold™ kiwi 1
- Griekse yoghurt 150 g
- Ongezouten pistachenoten 1 hand
- Kaneel 1 snuifje
- Honing 1 theelepel
Griekse yoghurt is een goede bron van calcium. Pistachenoten en Zespri™ SunGold™ kiwi's barsten van de vezels en maken van dit recept een volwaardig ontbijt!
Chocoladepap met kiwi
- Zespri™ SunGold™ kiwi's 2
- Halfvolle melk 400 ml
- Havermoutvlokken 100 g
- Zout 1 snuifje
- Pure chocolade 8 vierkantjes
Deze chocoladepap zit boordevol vezels dankzij de toevoeging van havermout en Zespri™ SunGold™ kiwi’s. Zij zorgen voor een goede transit en een langdurig verzadigingsgevoel zodat jij vol energie de dag kan trotseren!
[1] Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E and Wakefield S. (2017 Sep 15). The role of breakfast in health: definition and criteria for a quality breakfast. Geraadpleegd van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/